fin eng rus

ARPIEN HOITO

Erilaiset arvet ja kuroumat ulkonäössämme häiritsevät meitä päivittäin. Niiden korjaaminen on plastiikkakirurgille suuri haaste, sillä haavan paraneminen on yksilöllinen ja pitkä tapahtuma.

Jos plastiikkakirurgi saa itse suunnitella leikkaushaavan paikan, hän useimmiten pystyy piilottamaan arvenLeikkaus luonnollisten ihopoimujen ja uurteiden suuntaan. Tällöin arpi saattaa parannuttuaan olla täysin huomaamaton. Tapaturmaisesti syntyneet, haittaavat arvet eivät yleensä noudata näitä lakeja. Niiden piilotta-minen voi olla hyvin vaikeata, joskus mahdotonta.

Arven lopputulos riippuu leikkauksen kudoskäsittelyn hellyydestä, käytetyistä ommelaineista, mutta myöskin ihon paranemisominaisuuksista. Mitä nuorempi henkilö on sen voimakkaampaa voi olla arven liikakasvu. Joillakin ihmisillä tämä liikakasvu (ns ylikorjaus haavan paranemisprosessissa) on erittäin voimakasta, jolloin puhutaan keloidimuodostuksesta.

Liikakasvua voidaan ehkäistä painehoidolla. Se toteutetaan tavallisimmin silikoni "teipillä". Ellei siten saada kohdistettua riittävää painetta arpeen, käytetään mittojen mukaan tehtyjä elatisia painetekstiilejä. Ne ovat välttämättömiä palovamma-arpien ja yleensä ihonsiirrearpien jälkihoitona.

LeikkausarpiHaavan paraneminen ei lopu ompeleiden poistoon. Alussa leikkaushaava on aina punertava. Se voi kestää viikkoja, joskus kuukausia ja vuosiakin. Kypsyessään arpi vaalenee. Arvenmuodostus on voimakkaimmillaan ensimmäiset 3 kk haavan syntymisestä. Sen vuoksi arven painehoito tulee aloittaa heti leikkauksen jälkeen. Keloidiarven painehoidosta voi olla hyötyä vielä myöhemminkin. Arpi muotoutuu painehoidolla elastisemmaksi, vähemmän kiristäväksi ja huomaamattomammaksi.

Jos sinua kiusaa arpi, kurouma tai muu epäsymmetria, niistä kannattaa tulla keskustelemaan vastaanotolleni.

Lehtiartikkeli muusta korjaavasta kirurgiasta Saimaa-lehdesä 2009.

Helena Puonti, plastiikkakirurgi

Helena Oy

Ajanvaraus:
Suomen Terveystalo Oy Savonlinna
Tel. 040 8266 242
Yhteyshenkilö:
sh. Anneli Kettunen

Logo

   
© Plastiikkakirurgia Helena Oy